(© Reuters)
(© Reuters)

Da je sad 2010. Fernando Alonso bi bio najozbiljniji kandidat za prvaka sveta

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.06.23. | 14:19

Španac priželjkuje kiks Red Bula i nada se da bi već u Barseloni mogao do 33. pobede u karijeri

Monako je bila prva prilika ove sezone da Fernando Alonso dođe do 33. pobede u karijeri, ali ipak nije uspeo. Posle petog podijuma u takmičarskoj 2023. Španac je na trećem mestu šampionata Formule 1, 51 poen iza vodećeg Maksa Verstapena, a samo 12 poena iza Serhija Peresa koji u Kneževini nije osvojio nijedan poen.

Iza nas je još jedna trka u kojoj su Verstapen i Red Bul bili dominantni. Najbliže što je Alonso bio da prekine dominaciju Holanđanina u Monaku je bilo kada je kiša počela da pada u drugoj polovini trke. Tajming njihovih promena pneumatika i odabir guma dovela je do toga da svi pomisle da će do kraja gledati neizvesnu borbu dva šampiona.

Izabrane vesti

Kiša je prvo stigla kod poznate ukosnice u šestoj krivini, a zatim u naredne dve krivine i trebalo joj je par krugova da se raširi po čitavoj stazi. Verstapenova prednost u odnosu na Alonsa je bila oko devet sekundi, ali je staza postajala sve klizavija i usporavala bolide koji su gubili više od sedam sekundi po krugu, samim tim je i Alonso sve više zaostajao za vodećim. Temperatura u njegovim tvrdim pneumaticima se brže snižavala u odnosu na Verstapenove srednje tvrde, iako su oba vozača gubila prijanjanje veoma brzo, naročito što su na tim setovima bili preko 50 krugova.

Svi su odlagali odlazak u boks, nisu bili sigurni koliko će padavine potrajati. U slučaju da vozači pređu na gume za promenljive uslove, a kiša prođe brzo, ta vrsta pneumatika bi bila loš izbor. Takođe, kada bi prešli na sveži set guma za suvo, a kiša potraje moglo bi da bude loše.

Pošto ga je temperatura u gumama koštala preko sekunde po krugu, Alonso je prvi povukao potez ali pri ulasku u pit lejn kiša je još padala samo u tri krivine (6-7-8). U razgovoru sa inženjerom o odabiru guma, Alonso je rekao da bi u boksu trebalo da urade nešto drugačije od Verstapena, jer radeći isto im ne bi donelo pobedu.

Imali su i dovoljno vremena u odnosu na trećeplasiranog Okona da i kad bi pogrešili sa odabirom guma mogli da odu na još jedno stajanje, a da ne izgube drugo mesto. Alonso je zbog toga prešao na gume za suvo na kraju 54. kruga dok je Verstapen ostao na stazi.

Već u trećoj krivini u njegovom izlaznom krugu je bilo očigledno da je to bio pogrešan potez, kiša je pojačavala i ubrzo je krenula da se širi po celoj stazi.

Alonso je ponovo otišao na promenu guma u sledećem krugu, u istom kada je i Verstapen. U ovom trenutku bilo je jasno da je Maks pobednik iako je bilo još nešto više od 20 krugova do kraja.

Fanovi iskusnog Španca nikad neće dobiti odgovor na pitanje šta bi se desilo da je Alonso u prvom ulasku u boks izabrao gume za promenljive uslove, ali šef Red Bula Kristijan Horner ima objašnjenje.

Izgleda da iako smo imali pet ili šest sekundi manje od tempa, i dalje bismo bili tri ili četiri ispred Alonsa (da je prešao na promenljive, op. au)“, rekao je Horner, što znači da je Verstapenova prednost pre Alonsovog prvog stajanja bila prevelika da bi se ishod promenio.

Alonso se ne kaje iako je Monako predstavljao jednu od najboljih prilika u celoj sezoni da Aston Martin pobedi Red Bul.

To pokazuje posvećenost tima i koliko su svi u bili agresivni, pokušavajući da dođu do pobede“, rekao je Španac. „Znali smo da smo zbog strategije mogli da završimo na petom, šestom mestu, van podijuma. Ovog jutra smo razgovarali o tome i rekli da smo imali par podijuma ove sezone, pa smo išli na sve ili ništa, počeli smo na tvrdim gumama. Nismo imali tempo. To je bio jedini problem koji smo imali u trci. Nadali smo se većoj potrošnji guma, Verstapen je vozio 50 krugova u neverovatnom tempu i to je bio razlog zbog kog je pobedio. Ne zbog strategije, samo je bio brži od nas“.

Prednost Red Bul ima nad ostalima znači da postoji malo šanse da se Alonso suprostavi Verstapenu u trci, međutim, Fernando je rekao da on i Aston Martin nisu odustali od borbe za šampionsku titulu. Španac veruje da sezone u kojima je vozio za Ferari (2010, 2012), gde je bio u konkurenciji za titulu sve do poslednje trke, iako nije imao najbolji auto, pokazuju šta je moguće tokom cele sezone.

Upitan šta misli o tituli posle trke u Monaku, Alonso je rekao:

Hajde da vidimo. Mislim da bih sa ovim rezultatima koje imam sada u bilo kojoj sezoni koje se sećam 2000-ih ili početkom prošle decenije bio vodeći u šampionatu. Sad Red Bul i Maks dominiraju na svakoj trci. Čak i sa odličnim rezultatima, ti si samo iza njih. Nismo imali najbolji auto 2010, a stigli smo u Abu Dabi kao vodeći u šampionatu. Nismo imali najbolji auto ni 2012, a borili smo se za naslov do poslednjeg kruga u Brazilu. Šampionat je dugačak i nećemo odustati. Biće nam potrebni vikendi kada Red Bul ima neke probleme, kao što je Peres imao u Monaku. I kad bi Maks imao jedan ili dva takva dana, bili bismo malo bliži u plasmanu. Sve može da se desi, sigurno neću odustati“.

Narednog vikenda karavan Formule 1 se seli u Alonsovu rodnu Španiju. Da li će pred domaćom publikom doći do dugo očekivane 33. pobede?

PIŠE: Maja NAKARADIĆ

 


tagovi

Formula 1Fernando Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara